BLOG

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınmaktadır?

Kaza geçmişi olan bir aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesi sonucu olarak tanımlanan araç değer kaybı bu noktada karşımıza çıkmaktadır.

Kaza geçmişi olan bir aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesi sonucu olarak tanımlanan araç değer kaybı bu noktada karşımıza çıkmaktadır. Kaza sonrası araç, muayene ve bakım gibi işlemlerden geçse de arabanın satış fiyatında bir düşüş görülür. Kaza öncesinde belirlenen aracın satış fiyatı, hasar alan bir aracın değerini olumsuz etkilerken kazanç kaybına neden olur. Belirli bir oranda hasarlı olan araçların kusurlu olarak ikinci el piyasasında satışa çıkarılması, alıcıların bilgi sahibi olması açısından oldukça önem taşır. Kaza sonrasında diğer araç sahibi ile karşılaştırıldığında daha kusurlu olan kişi, araçta meydana gelmiş değer kaybının sorumluluğunu üstlenir ve değer kaybında ortaya çıkan tutar, kusurlu bulunan sürücü tarafından ödenir. Tamir anında araca orijinal parçalar yerleştirilse de, araç kayıtlara kusurlu olarak geçer. Kaza anında kusur siz de olması bile aracın değer kaybı yaşaması mümkündür. Bu gibi durumlarda yaşamış olduğunuz kaybın karşılanmasına yönelik yasal yollara başvurabilir, kusurlu olan tarafta yer alan değer kaybına karşılık olarak mahkeme aracılığı ile hakkınızı arayabilirsiniz. Peki araç değer kaybı nasıl alınır? Hadi gelin bu konuyu hep birlikte daha yakından inceleyelim.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplama noktası, bazı değişkenler ile karşımıza çıkar. Aracın hasar geçmişi, üretim yılı, markası, modeli, kilometresi, piyasa değeri ve trafiğe çıkışı gibi değişkenler hesaplama yapılırken kullanılır. Araç değer kaybı hesaplama formülü ise, hasar miktarına ve kilometre katsayısına göre belirlenmektedir. 75.000 km ve 149.000 km arasında yol almış tüm araçların katsayı çarpanı yapılan yeni değişiklikler ile aynı alınır. Araçta yer alan toplam değer kaybı; hasarın boyutunun, baz değer kaybının ve aracın yıpranma düzeyinin çarpılması ile elde edilir.

Araç Değer Kaybını Kapsayan Sigorta Poliçeleri Nelerdir?

Kusurlu ya da kusursuz olan sürücüler için araçta bulunan değer kaybının karşılanması çok önemli bir noktadır. Araçta ne kadar büyük bir oranda hasar var ise satış değeri de o kadar düşüş yaşar. Araçların trafiğe çıkması için yaptırması gereken zorunlu trafik sigortası ve kasko, değer kaybının karşılanmasında önemli bir rol oynar. Zorunlu trafik sigortası, tüm araç sürücülerini koruma altına alarak, maddi ya da manevi kaybın karşılanmasını üstlenir. Ancak birden fazla araç kazada yer alıyor ise zorunlu trafik sigortası, yalnızca kusursuz ya da az kusurlu sürücüye ödeme yapar. Trafik sigortası yalnızca araçtaki dış etkenli hasarları karşılarken, kasko sigortası araçta meydana gelmiş tüm hasar ve zararı karşılar. Bazı sigorta şirketleri, araç değer kaybını teminat altına alan kasko paketleri belirler. Aracınızı sigortalatırken poliçe kapsamını ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, güvenliğinize en uygun seçimi yapmak size oldukça avantaj sağlar.

Sigortalı aracınız ile kaza yaptığınız an sigorta şirketini arayarak, eksper raporu ve hasar tespit tutanağı tutularak aracınızdaki değer kaybına yönelik kusurlu ve kusursuz tarafların belirlenmesini sağlayabilirsiniz. Aracı değer kaybı yaşamış olan ya da kazada hasar alan aracın işlemleri sigorta tarafından karşılanır ve ilk olarak eksper hizmeti ile aracın kazada almış olduğu hasar belirlenir. Araç hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra aracın hasar durumu ve onarım masrafları çıkarılır. Aracın kaza yaptığı gündeki piyasa değeri baz alınarak gereken işlemler gerçekleştirilirken, bu noktada sizlere de sigorta poliçenizi can ve mal güvenliğinizi teminat altına alan kapsamlarda değerlendirme şansı ortaya çıkar.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için belirlenmiş olan bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Öncelikle kazada mağduriyet yaşamış olan taraf siz olmalısınız. Kazaya neden olan sürücülerin araç değer kaybı için hak talebinde bulunma seçenekleri yoktur. Ancak kasko sigortanızın anlaşmasında bu konu yer alıyor ise şirketten hak talebinde bulunabilirsiniz. Kaza yapıldıktan 2 yıl sonra araç değer kaybı için yapılmış olan başvurunun tamamlanmış olması gerekir. Başvuru yapmadığınız takdirde bu hakkınızı kaybedebilirsiniz. Hak talep etmek istediğiniz araç sahibinin eğer zorunlu trafik sigortası bulunmuyor ise yönetmenliğe uymadığı için aracınızdaki değer kaybının karşılanması konusunda talep edebilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan sürücü haksız bulunduğu zaman kendisine dava açabilir, aracınıza yönelik değer kaybı başvurusunda bulunmak için ekspertiz ve hasar tespit tutanağı ile sigorta şirketinizle işlemleri tamamlayabilirsiniz.

Sigorta şirketi ile bir sorun yaşadığınız takdirde Sigorta Tahkim Komisyonu’ndan destek talebinde bulunabilirsiniz. Araç değer kaybı için başvuru yapmak istediğinizde servis raporu, hasar tespit tutanağı, servis raporu, sigorta poliçesi, ekspertizden alınan belge, kaza sonrasında çekilen fotoğraflar ve tanık olarak gösterilecek kişilerin listesini bağlı olduğunuz şirkete iletmeniz gerekir. Eğer aracınızda bulunan hasar sizden kaynaklı değil ise ya da sigorta şirketiniz değeri karşılayacağına dair poliçe hazırlamış ise başvuru işlemlerini tamamlayabilirsiniz. 2 yıllık bir süre zarfında kazada suçlu görünen taraf kaçmış ise bu süreç esnetilebilir. Kazaya neden olan kişinin belirlenmesi ile başvuru işlemlerini belirtilen süre içerisinde tamamlama hakkınız bulunmaktadır. Sigorta şirketinizin belirlediği poliçe ve kapsamları göz önünde bulundurarak araç değer kaybı hesaplaması için tarafınıza ödenecek olan tutarı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Sizler de olası kazalarda yaşanabilecek maddi ve manevi zararlara karşı mağduriyet yaşamak istemiyor iseniz hem özel kasko hem de zorunlu trafik sigortası yaptırmanız oldukça büyük önem taşır.

Araç Değer Kaybını Sigorta Karşılar Mı?

Kazada bulunan her araç, sigortanın sunduğu değer kaybından faydalanmayabilir. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya kaldığınız zaman aracınızı sigortalatmadan önce kasko poliçenizi detaylı bir şekilde incelemeniz gerekir. Bazı poliçelerde değer kaybını sigorta karşılarken, bazıları karşılamayabilir. Bu durumu göz önüne alarak haklı ve haksız olduğunuzu düşündüğünüz durumlarda sigortanızdan aracınızdaki hasar kaybı için hak talebinde bulunabilirsiniz. Eğer bu koşulları karşılıyor iseniz, sigorta şirketinize aracınızdaki hasar tespiti tazminatı için de başvuru yapabilirsiniz. Online bir şekilde araç değer kaybı hesaplaması yapabilmek için bağlı olduğunuz sigorta şirketinden destek talebi isteyebilir, poliçelerin kapsamlarını ayrıntılı bir şekilde karşılaştırabilirsiniz. Değer kaybı yaşamış araca yönelik tazminat talebinde bulunabilmeniz için kusursuz görülmeniz şartı aranır. Hak talebinde bulunmak isteyen araç sahibi eğer suçlu ise poliçe kapsamında tazminatı değerlendirilir. Üçüncü kişiler tarafından meydana gelmiş olan kazalarda, değer kaybı talebinde bulunulabilir, park halinde bulunan aracınız hasar aldıysa başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz. Son zamanlarda en çok sorulan sorulardan biri olan araç değer kaybı hesabı nasıl yapılır sorusuna cevap arayan sürücüler, gerekli belgeler ile sigorta şirketine başvuru yaparak kesin bir tutar öğrenebilirler. Sizler de aracınızı sigortalatmadan önce şirketlerin poliçe kapsamlarını dikkatli bir şekilde inceleyebilirsiniz.

ZORUNLU DEPREM
SİGORTASI (DASK)

Detaylı İncele TEKLİF AL

KONUT
SİGORTASI

Detaylı İncele TEKLİF AL

TÜMÜNÜ GÖSTER