BLOG

Birikimli Hayat Sigortası Nedir? Teminatları Nasıl Hesaplanır?

Birikimli hayat sigortası, yatırılan sermaye ve bugüne kadar elde ettiği faiz de dahil olmak üzere, bir yatırımın halihazırda sahip olduğu toplam tutardır.

Birikimli hayat sigortası, yatırılan sermaye ve bugüne kadar elde ettiği faiz de dahil olmak üzere, bir yatırımın halihazırda sahip olduğu toplam tutardır.

Birikimli hayat sigortası, yatırılan sermaye ve bugüne kadar elde ettiği faiz de dahil olmak üzere, bir yatırımın halihazırda sahip olduğu toplam tutardır.

. Birikimli hayat sigortası poliçesinin toplam kazanılmış değerini ifade ettiğinden, birikmiş değer sigorta alanında önemlidir. Birikmiş tutar veya nakit değeri olarak da adlandırılan birikmiş değer, ilk yatırımın toplamı veya toplamı ile bugüne kadar kazanılan faiz olarak hesaplanır.

Birikimli hayat sigortası, nakit değeri sunan kalıcı bir hayat sigortası türüdür. Bu politikalar, hayatta olduğunuzda kullanabileceğiniz nakit biriktirmenizi sağlar. Böylece, bir tür yatırımın yanı sıra, ölümünden sonra sevdiklerini sağlamanın bir yolu olarak görülebilir.

Birikimli hayat sigortasına bir göz atalım ve bu politikaların sizin için anlamlı olup olmadığını anlamanıza yardımcı olalım.

Önemli Çıkarımlar

  • Birikmiş değer, ilk yatırım ve kazanılmış faiz dahil toplam yatırım tutarıdır.
  • Hayat sigortasında, birikmiş değer, bir hayat sigortası poliçesinin elde edilen toplam değeridir - nakit değeri olarak da bilinir.
  • Tüm yaşam politikalarında, poliçe sahibi aylık primleri ödemeye başladığında birikmiş değer artmaya başlar.
  • Birikimli hayat sigortası, poliçe sahibinin politikayı koruyarak ödünç alabileceği zorunlu tasarruf hesabı gibi düşünülebilir.

 

Birikimli Hayat Sigortası Nasıl Çalışır?

Sigortacılık amacıyla, birikimli hayat sigortası poliçesinin, poliçe sahibi aylık prim ödemeye başladığında birikmiş değer artmaya başlar. Bir sigorta şirketi bu prim ödemelerini alır ve iki bölüme ayırır. İlk bölüm temel sigorta poliçesi maliyetlerini karşılar. İkinci kısım ise, sigorta şirketi tarafından dahili bir hesaba yatırılan nakit değeri biriktiren bir yatırım türü olarak işlev görür.

Bir sigortalı aynı zamanda tüm hayat sigortası poliçesini sigorta şirketine teslim edebilir ve karşılığında poliçenin nakit teslim değerini alabilir. Politikanın teslim masrafları varsa, nakit teslim değeri birikmiş değerden daha düşük olabilir.

Özel Hususlar

  • Bir birikimli hayat sigortası poliçesinde biriken değer, poliçe sahibi sigorta sözleşmesini geçerli tuttuğu sürece vergi ertelenir.
  • Bir poliçe sahibinin emeklilik yıllarında birikmiş fonları geri çekmek, poliçe sahibinin daha düşük bir gelir vergisi dilimi için hak kazanmasına bile izin verebilir. Aksine, bir mevduat sertifikasında biriken değer derhal vergilendirilebilir.

Birikimli Hayat Sigortası Neleri Kapsar?

Her tür hayat sigortasında olduğu gibi, poliçenizin başında seçtiğiniz vefat ödeneği miktarının belirlenmiş bir kullanımı yoktur. Tüm yaşam boyunca, bu fonlar genellikle cenaze masraflarını, kalan borçları karşılar ve küçük bir miras sağlar.

Bununla birlikte, fonlar kalan bir ipotek kredisini ödemek veya sigortalı tarafın kaybedilen gelirini değiştirmek için de kullanılabilir.

Ölüm yardımının yararlanıcılar tarafından istedikleri şekilde kullanılabileceğini belirtmek önemlidir. Planladığınız ürünlere harcamaları için yasal bir gereklilik olmadığından, yararlanıcılarınızı dikkatle seçmek akıllıca olacaktır.

Ayrıca, parayı aile üyeleri arasında istediğiniz şekilde bölmenize olanak tanıyan birden çok hak sahibi de seçebilirsiniz. Paranın nasıl harcanması gerektiğine dair herhangi bir gereklilik, örneğin çocuklar veya torunlar için ipotek veya üniversite harçları ödemek gibi bir irade ile belirtilmelidir.

Birikimli Hayat Sigortası Teminatları Nasıl Hesaplanır?

Ne kadar birikimli hayat sigortası kapsamına ihtiyacınız olduğunu hesaplamak, poliçe satın alırken en önemli adımlardan biridir. Bununla birlikte, çoğu insan ihtiyaç duydukları tam hayat sigortası miktarını hesaplamakta zorlanıyor. Bunu söyledikten sonra, gerçekte ne kadar hayat sigortası kapsamına ihtiyacınız olduğunu hesaplamanın birçok yolu vardır, işte onlardan bazıları:

Yöntem 1: İnsan Yaşam Değeri

Bu yönteme göre, birinin satın alması gereken hayat sigortası kapsamı, ekonomik değerle doğru orantılıdır, aksi takdirde insan yaşam değeri (HLV) olarak adlandırılır. Bir bireyin hayatının geri kalanı için kapitalize edilmiş değeridir ve cari enflasyon temelinde hesaplanır. HLV, üç faktöre göre hesaplanır - yaş, cari ve gelecekteki harcamalar.

Yöntem 2: Gelir Karşılık Değeri

Bu, birikimli hayat sigortası kapsam ihtiyaçlarınızı hesaplamanın temel bir yöntemidir ve yıllık gelirinize bağlıdır. Gerekli sigorta kapsamı: Yıllık Gelir * Emekliliğe kalan yıl sayısı.

Yöntem 3: İhtiyaç Analizi

Bu yöntemde hesaplama, ailenin en genç üyesinin yaşam beklentisine kadar günlük aile giderleri baz alınarak yapılır. Değerlendirme için dikkate alınması gereken başlıca faktörler şunlardır:

  • Bağımlıların sayısı ve ihtiyaçları,
  • Krediler,
  • Çocuk eğitimi,
  • Çocuk evliliği,
  • Çalışmayan eş için hüküm,
  • Ailenize sağlamak istediğiniz yaşam tarzı,
  • Diğer özel ihtiyaçlar.

Yukarıdaki masrafların hepsini topladıktan sonra, bugün vefat ettiğinizi düşünürsek, ulaştığınız rakam ailenin bugün ihtiyacı olan şeydir. Daha sonra sahip olduğunuz hayat sigortası poliçenizi ve tüm mal varlığınızı düşürün. Bu yeni rakam, kapatmanız gereken boşluktur. Yatırım yapılan varlıkların konut ve arabayı içermediğini unutmayın.

İhtiyaç analizi, farklı yaşam aşamalarında ortaya çıkabilecek finansal ihtiyaçları dikkate aldığından insan yaşam değeri üzerinden puanlar. Bununla birlikte, insan hayatı değeri, insanların görev süreleri boyunca aynı geliri elde edeceklerini varsayar ve bu nedenle tam bir tablo vermez. Ek olarak, emeklilik ihtiyaçlarınızı değerlendirmek için ihtiyaç analizini kullanabilirsiniz.

SonuçBirikimli hayat sigortası kapsamının zamanla değişmesi gerekir, bu nedenle sigorta ihtiyaçlarınızı düzenli olarak gözden geçirmeniz önemlidir. Ayrıca, yukarıdaki yöntemler size yalnızca gösterge niteliğinde bir değer verir. Nihai sigorta portföyü mali durumunuza göre belirlenmelidir.

ZORUNLU DEPREM
SİGORTASI (DASK)

Detaylı İncele TEKLİF AL

KONUT
SİGORTASI

Detaylı İncele TEKLİF AL

TÜMÜNÜ GÖSTER