BLOG

Konut Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Konut sigortası, bir bireyin evindeki kayıpları ve zararları, mobilyaları ve evdeki diğer varlıkları kapsayan bir tür mülkiyet sigortasıdır.

Konut sigortası, bir bireyin evindeki kayıpları ve zararları, mobilyaları ve evdeki diğer varlıkları kapsayan bir tür mülkiyet sigortasıdır.

Konut sigortası ayrıca evdeki veya mülkteki kazalara karşı sorumluluk kapsamı sağlar.

Önemli Çıkarımlar

  • Konut sigortası, bir bireyin evine ve evdeki varlıklara verilen zararı kapsayan bir tür mülkiyet sigortasıdır.
  • Politika genellikle iç hasar, dış hasar, kişisel varlıkların kaybı veya hasarı ve mülkte ortaya çıkan yaralanmaları kapsar.
  • Her konut sigortası poliçesinin, talihsiz bir olayın meydana gelmesi durumunda sigortalıya ait teminat miktarını belirleyen bir sorumluluk limiti vardır.
  • Konut sigortası, ev garantisi veya ipotek sigortası ile karıştırılmamalıdır.

Konut Sigortası

Bir konut sigortası poliçesi genellikle sigortalı mülkte dört tür olayı kapsar - iç hasar, dış hasar, kişisel varlıkların / eşyaların kaybı veya hasarı ve mülkte meydana gelen yaralanma. Bu olaylardan herhangi biri için bir talepte bulunulduğunda, ev sahibinden, aslında sigortalı için cepten maliyetler olan bir kesinti ödemek zorunda kalacaktır.

Her konut sigortası poliçesinin, talihsiz bir olayın meydana gelmesi durumunda sigortalıya ait teminat miktarını belirleyen bir sorumluluk limiti vardır. Standart limitler genellikle 100.000 TL olarak belirlenir, ancak poliçe sahibi daha yüksek bir limiti seçebilir. Bir hak talebinde bulunulması durumunda, sorumluluk limiti, mülk yapıları, kişisel eşyalar ve mülk üzerinde çalışırken başka bir yerde yaşama masraflarının değiştirilmesine veya onarılmasına yönelik kapsam tutarının yüzdesini belirler.

Savaş eylemleri, deprem veya sel gibi eylemler tipik olarak standart konut sigortası poliçelerinden hariç tutulur. Bu doğal afetlere eğilimli bir bölgede yaşayan bir ev sahibinin, mülkünü sellerden veya depremlerden korumak için özel kapsama alması gerekebilir. Ancak, çoğu temel konut sigortası poliçesi kasırga gibi olayları kapsamaktadır.

Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası, mülkünüzü sel, yangın, fırtına hasarı ve daha fazlası gibi sigortalı olaylardan (tanımlanan olaylar olarak da adlandırılır) kaynaklanan hasarlardan korumak için tasarlanmıştır. Eviniz, garajınız, diğer müştemilatı ve gömme dolap veya sıhhi tesisat gibi kalıcı armatürlerin onarılması veya değiştirilmesinin maliyetini karşılamaya yardımcı olur. Ayrıca, mülkünüzü ziyaret ederken birisinin yaralanması durumunda yasal sorumluluk maliyetinin karşılanmasına yardımcı olur.

Konut Sigortası ve İpotekler

Bir ipotek için başvururken, ev sahibinin genellikle finans kurumunun herhangi bir fon ödünç vermesi için mülkün sigortasını kanıtlaması gerekir. Mülkiyet sigortası ayrı olarak veya kredi veren banka tarafından edinilebilir. Kendi sigorta poliçelerini almayı tercih eden ev sahipleri, birden fazla teklifi karşılaştırabilir ve ihtiyaçları için en uygun planı seçebilirler. Ev sahibinin malları zarara maruz kalmadığı takdirde, banka ek ücret karşılığında kendilerine ait bir mal alabilir.

Bir konut sigortası poliçesine yapılan ödemeler genellikle ev sahibinin ipoteklerinin aylık ödemelerine dahil edilir. Ödemeyi alan borç veren banka, sigorta kapsamı için olan kısmı bir emanet hesabına tahsis eder. Sigorta faturası vadesi geldiğinde, borçlu olunan tutar bu emanet hesabından ödenir.

Konut Sigortası ve Ev Garantisi

Terimler benzer görünse de, konut sigortası ev garantisinden farklıdır. Ev garantisi, fırınlar, su ısıtıcıları, yıkayıcılar / kurutucular ve havuzlar gibi ev sistemleri ve cihazlarının onarımı veya değiştirilmesini sağlayan bir sözleşmedir. Bu sözleşmeler genellikle belirli bir süre sonra, genellikle 12 ay sonra sona erer ve bir ev sahibinin ipotek alabilmesi için satın alması zorunlu değildir. Ev garantisi, yetersiz bakım veya eşyalar üzerinde kaçınılmaz aşınma ve yıpranmadan kaynaklanan konut sigortasının geçerli olmadığı sorunları kapsar.

Konut Sigortası ve Mortgage Kredisi

Bir konut sigortası poliçesi de ipotek sigortasından farklıdır. İpotek sigortası genellikle banka veya ipotek şirketi tarafından mülk maliyetinin % 20'sinden daha az peşinat ödeyen ev sahipleri için gereklidir. Bu, normal mortgage ödemelerine yansıtılabilecek ek bir ücrettir veya mortgage verildiğinde tahsil edilen bir toplu ödeme olabilir.

İpotek sigortası, kredi vereni, normal ipotek gereksinimlerini karşılamayan bir ev alıcısının ekstra riskini üstlenmesinden kapsar. Alıcının ödemeleri temerrüde düşmesi durumunda ipotek sigortası tazmin eder. Temel olarak, her ikisi de konutlarla uğraşırken, konut sigortası, ev sahibini ve ipotek sigortası ipotek borç vereni korur.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Kaliteli konut sigortası poliçesi, evinizin bir parçası olan çok çeşitli şeyleri ve evinize verilen zarardan kaynaklanan bir dizi sigortalı olayı veya durumu kapsamalıdır. Konut sigortası aşağıdaki durumları kapsar:

  • Binanızın neden olduğu hasar veya kayıp,
  • Yangın,
  • Sel,
  • Fırtına,
  • Deprem,
  • Şimşek,
  • Hırsızlık veya hırsızlık girişimi,
  • Vandalizm veya zararlı hasar,
  • Patlama,
  • Kaçan sıvı (örn. Su basmış banyo),
  • Ani etki,
  • Mülkünüzde yaşamayan hayvanlar,
  • Sigortalı binanızın düşük sigortası için boşluk teminatı,
  • Binanızdaki acil onarımlar ve binayı korumak ve sigortalı bir olaydan daha fazla hasar veya kayıp oluşmasını önlemek için önlemler,
  • Hasarlı ve onarılamaz bir binanın yıkılması,
  • Binanızın toplam zarara uğraması durumunda ipotek deşarj ücretleri,
  • Pencereler ve ocaklar dahil yanlışlıkla cam kırılması veya binanın kendisinde kazara hasar.

Konut Sigortası Poliçesi Nasıl Seçilir?

Sigortasız olma riskini ortadan kaldırmak için ihtiyacınız olan konut sigortası miktarını çok dikkatli bir şekilde hesaplamak önemlidir. Ayrıca, teminat hüküm ve koşulları sigorta şirketleri arasında farklılık gösterdiğinden, bir politika seçmeden önce politika açıklama bildirimini okuyun. Politikanız için sigorta sertifikanızın beklentilerinizi karşılamaması durumunda fikrinizi ne kadar sürede değiştirmeniz gerektiğini bilmek için poliçe hükümlerini kontrol etmek de önemlidir.

Bir konut sigortası poliçesinin değerini değerlendirirken bazı özellikler (fiyata ek olarak) şunları içerir:

Talep Süreci: Sigorta talepleri nasıl yapılabilir? 24 saat yardım hattı var mı, talepte bulunma veya taleplerin ilerlemesini çevrimiçi olarak veya telefonla kontrol etme olanağı var mı?

Tanımlı Olaylar:  Hangi “tanımlı olaylar” veya “sigortalı olaylar” sigorta poliçesi kapsamındadır? Tanımlanan olaylar arasında deprem, patlamalar, yangın ve sel gibi şeyler bulunmaktadır. Kaza sonucu hasar içermez.

Kazara Kırılma: Cam ve diğer kırılabilir eşyalar için genel olarak hangi kazara durumlar mevcuttur?

İnşaata Dahil Olanlar: Kullanılan “binaların” tanımı nedir? Evinizin veya birimin dışında hangi binalar kaplıdır? Yeniden inşa etmeniz gerektiğinde, inşaatçıların seçimi, tasarım seçenekleri açısından hangi esneklik sunulmaktadır?

Sigorta Dışı Boşluk Sigortası Kapsamı: Sigorta poliçe kapsamında sigortalanmayı önlemek için belirli özellikler içeriyor mu? Ödenmemiş değer olarak değerlendirdiğimiz birçok politikanın, yapı tutarı sigortalı tutarınızın % 25'ine kadar boşluk kapsamı vardır, bu da sizi sigorta bedellerinizden % 25 daha fazla olan hasarlar için karşılayacakları anlamına gelir.

ZORUNLU DEPREM
SİGORTASI (DASK)

Detaylı İncele TEKLİF AL

KONUT
SİGORTASI

Detaylı İncele TEKLİF AL

TÜMÜNÜ GÖSTER