BLOG

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir, Faydaları Nelerdir?

BES ile emekli olmak tabii ki de hayal değil! Uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli olmak isteyen kişilere avantaj sağlayan bireysel emeklilik sistemi, planları gerçekleştirme konusunda büyük bir rahatlık sağlar.

BES ile emekli olmak tabii ki de hayal değil! Uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli olmak isteyen kişilere avantaj sağlayan bireysel emeklilik sistemi, planları gerçekleştirme konusunda büyük bir rahatlık sağlar. Peki nedir bu BES, faydaları nelerdir? Birikimlere ve kişilere olan katkılarına gelin yakından bakalım.

Bireysel Emeklilik Sistemi Ne Demek Olduğunu Öğrenin

BES, kişilerin çalışma zamanlarında birikim yapmalarını sağlayan bir seçenektir. Kişiler çalıştıkları zaman boyunca birikim yapabilir, devlet katkısı ile desteklenebilir. Özel bir emeklilik sistemi olan BES, birçok periyotlarda birikim yapma imkânı sunar. Bu zamanlar; aylık, 3 aylık, 6 aylık veya 1 yıllık olarak sıralanabilir.

Sisteme katılan kişiler, bu süre zarflarından istediğini tercih ederek birikim yapar. Düzenli ödemeleri takdirde birikimleri toplanır ve yatırım fonları çatısında değerlenir. Yine ödemeleri de bu zaman aralıklarında almak mümkündür. Toplu bir şekilde almak veya kalan kısmı maaş alıyormuş şeklinde değerlendirmek seçenekler arasındadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi Avantajları Yakından Keşfedin

BES’in avantajları, sisteme giriş yapanları cezbeder. Bu avantajları şu başlıklar altında toplayabiliriz:

Devlet Katkısı

Bireysel emeklilik sistemine devlet yüzde 30 oranında bir katkı yapar. Sisteme yatırılan her yatırım tutarının belli bir oranını da devlet hesaba yatırır. Böylelikle birikim katlanır ve yatırım şeklinde değerlendirme gerçekleşir.

Yatırım Alışkanlığı

Yatırım yapmak, geleceğe yönelik yapılan mantıklı seçeneklerden biridir. Özellikle BES, yatırım yapmak; birikim sağlamak davranışını kolaylaştırır. Belirlenen tutar dâhilinde hesaptan belli bir miktar otomatik olarak BES hesabına kesilir. Yani ekstra ödeme yapmaya gerek kalmaz.

Birikim Özgürlüğü

Hayatın bazı dönemlerinde ekonomik durum her zaman elverişli olmayabilir. Böyle durumlarda yatırım yapmak öncelik sırasında yer almaz. Ancak BES ile bu zaman zarfında yatırım yapmaya ara verilebilir ve katkı payında yapılandırma işlemi sağlanabilir.

Emekliliğe Ek Gelir

BES emeklilik döneminde ek bir katkı sağlayarak gelir kaynağını zenginleştirir. Emeklilik olma hayalinde yapılan yatırımlar sonucu yaşam standartları emeklilikte de korunur. Bununla birlikte istenilen tutarda ve zamanda talep edilebileceğini bilmek fayda sağlar.

BES hakkında bilgi almak için “Bireysel Emeklilik Sigortası Nedir? Hangi Şartlarla Yapılır?” başlıklı içeriğimizi okumanızı öneririz.

BES Şartları Nelerdir: Detaylı Rehber ve Bilgilendirme

Bireysel emeklilik sistemi kapsamında bazı şartlar yer alır. Katılım sonrası 10 yıl boyunca katkı payı ödemek ve 56 yaşını doldurmak gerekir. Aynı zamanda bu koşullar sonrasında da birikim yapmaya devam edilebilir.

10 yılı veya 56 yaşı doldurmadan birikim çekilmek istenirse bazı kesintiler yaşanır. Çünkü cayma durumu olarak değerlendirilir ve katkı payının oranında değişim görülür. 3 yılı doldurmadan sistemden çıkılırsa katkı payından yararlanılmaz. Bu konu şu şekilde açıklanabilir:

  • 3 - 6 yıl arasında devlet katkı payı %15
  • 6 - 10 yıl arasında devlet katkı payı %30
  • 10. yılın sonunda devlet katkı payı %60
  • 10. yıl tamamlandığında ve 56 yaş doldurulduğunda devlet katkı payı %100

ECS Sigorta ile Bireysel Emeklilik Sigortası Yaptırın

Bireysel emeklilik sigortası, emekli olmayı planlayan kişilerin yakından ilgilendiği bir konudur. Eğer BES ECS Sigorta’dan yaptırdıysanız yenileme zamanı geldiğinde sizleri SMS ve e-posta yolu ile bilgilendiriyoruz.

En doğru karara ulaşabilmeniz için karşılaştırma yapacağınız uygun sigorta teklifleri kapsamlı olarak size sunuyoruz. Böylelikle yenileme zamanına dair tüm kaygılarınızı ortadan

kaldırıyoruz. Bu süreçte araştırma yapmanıza gerek duymadan en uygun bireysel emeklilik sigorta teklif ile kolayca poliçenizi yenileyebiliyoruz.

Bireysel emeklilik sigortası konusunda bilmeniz gereken ve sıkça sorulan “Bireysel Emeklilik Sigortası Devlet Katkısı Nedir?” adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Poliçe yaptırma şirketleri arasında öne çıkan lider sigorta şirketi ECS Sigorta üzerinden sadece birkaç adımda poliçe sorgulaması yaparak bireysel emeklilik sigortası için online teklif al seçeneğine ulaşabilirsiniz.

2023 BES kesintisi ne kadar?

BES kesintisi 2023 yılı için asgari ücret artmış olsa da ilk 6 ay baz alınarak yapılır. Yani şirketlerin üst sınırı 851 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte 5 yıl için kesinti tutarı, 4,253 TL olarak uygulanır.

T.C. kimlik no ile bireysel emeklilik sorgulama nasıl yapılır?

BES sorgulama, e-Devlet üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilir. Öncelikle T.C. kimlik numarası ve şifresi ile e-Devlet hesabına giriş yapılması gerekir. Ardından “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” sayfasına geçiş yaparak sorgulama işlemi gerçekleştirilir.

BES’e kimler katılabilir?

Bireysel emeklilik sistemine katılım sağlamak için önceden bazı şartlar vardı. 18 yaşını doldurmak bu şartlardan biriydi. Ancak günümüzde böyle bir şart aranmıyor olmakta ve yaş sınırı bulunmamaktadır. Kişiler yasal temsilcileri aracılığıyla kolaylıkla katılım sağlayabilir.

BES parası nasıl çekilir?

BES paramı nasıl geri alırım sorusu sıkça merak edilir. İlgili kuruma iptal talebi iletildikten 10 - 15 iş günü içinde para iadesi yapılır. Bununla birlikte BES iptal işlemi ve para iadesi işlemi e-Devlet üzerinden yapılan bir işlem değildir.

Bireysel emeklilikte 10 yıl sonra ne kadar para alırım?

Bireysel emeklilik 10 yıl dolunca ne olur derseniz belli süreler sonunda oranlar değişir. Yani 3. yılın sonunda yüzde 15, altıncı yılın sonunda yüzde 35 ve 10 yılın sonunda ise yüzde 60 gibi devlet katkı oranları vardır. Aynı zamanda emekliliğe hak kazanılması takdirde devlet katkısı tamamen alınabilir.

Bireysel emeklilik sigortası vergi indirimi var mı?

Bireysel emeklilik vergi avantajı yani katılım payları vergi matrahından indirilme gibi bir seçenek yoktur. Bu sistem sadece katılım payında yüzde 25 gibi bir oranla devlet katkısı sağlar. Yine bu durum asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması koşulu ile gerçekleştirilir.

Otomatik BES nedir?

Otomatik katılım sistemi (OKS), 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren bir sistem olarak sunulmuştur. Yürürlüğe girmesiyle çalışanlar, işverenleri aracılığı ile BES’e otomatik katılır. SGK kapsamında olan 45 yaşın altında memur ve işçiler bu OKS’ye dâhildir.

Katkı payı tutarı, brüt maaş üzerinden hesaplanmış, yüzde 3 oranında belirlenmiştir. Bununla birlikte ilk iki ay içinde isteğe bağlı olarak sistemden çıkılabilir.

Bireysel emeklilik maaşı ne kadar?

Bireysel emeklilik maaş hesaplama için asgari prim baz alınır. Bu sistem üzerinden emekli olan kişilerin maaşları bu doğrultuda hesaplanır. Asgari prime göre yapılan bir hesaplama şeklinde esas kazancın yüzde 3 gibi bir oranına denk gelen katkı payı ödemesi yapılır.

BES amacı nedir?

Bireysel emeklilik sistemi amaçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Emekliliğe yönelik planlanan tasarrufları yatırım olarak değerlendirmek
  • Emeklilik zamanı için ek gelir kaynağı kapsamında refah seviyesini artırmak
  • Ekonomik kalkınmayı desteklemek
  • İstihdamı artırmak
  • Ekonomi alanında uzun vadeli bir kaynağı ortaya çıkarmak ve yükseltmek

ZORUNLU DEPREM
SİGORTASI (DASK)

Detaylı İncele TEKLİF AL

KONUT
SİGORTASI

Detaylı İncele TEKLİF AL

TÜMÜNÜ GÖSTER