Konut Sigortasının Maliyetini Belirleyen Faktörler
Eğer konut sigortanızı ECS Sigorta’dan yaptırdıysanız, yenileme zamanı geldiğinde sizi SMS ve e-posta yolu ile bilgilendirmekle kalmıyoruz, aynı zamanda en doğru karara ulaşabilmeniz için karşılaştıracağınız tüm teklifleri kapsamlı olarak sizinle paylaşıyoruz.
Günümüzde sigortacılık sektörü konut sigortası gibi sağladığı birçok güvenceler ile ön plana çıkar. Bu sektör sayesinde sağlığınız, eviniz, eşyalarınız ve sevdikleriniz gibi her şey teminat altına alınır. Sigorta ürünleri, çeşitli risklerden doğan maddi ve manevi zararlardan korur.
Bu ürünlerden biri olan konut sigortası, yaşadığınız evi olası sorunlara karşı güvence altına alır. Aynı zamanda kendinizi güvende hissetmenizi sağlar. Peki konut sigortasının maliyetini belirleyen faktörler nelerdir? Sizler için derlediğimiz konuyu yakından inceleyelim.
Konut Sigortası Primleri Nasıl Belirlenir?
Konut sigortası ürünleri, eviniz ile alakalı aklınıza gelen tüm risklere karşı sizi güvence altında tutar. Deprem, sel, fırtına, yangın gibi hasarlardan bakım onarım masraflarına kadar her şeyi teminat altına alır. Aynı zamanda evinizde bulunan eşyalardan enflasyon kaynaklı yaşayacağınız maddi hasarlara karşı da tüm riskleri barındırır.
Bu şekilde kapsamı belirtilen konut sigortasının hesaplanmasında birçok faktör bulunur. Konut sigortası kapsamına ve poliçenizin içeriğindeki teminatlara göre farklı primler hesaplanır. Sigorta maliyetiniz ise bu noktada ön plana çıkar.
Konut sigortası poliçeleri sigorta şirketi ile sigorta talep eden arasındaki karşılıklı yapılan sözleşmeler olarak tanımlanır. Size sunulan teminatlar dışında talep ettiğiniz ek teminatlar da konut sigortası fiyatlarını etkiler. Mevcut poliçe yenileme sürecinde bir önceki teminatların kullanılmaması durumunda ilave indirimler uygulanır. Konut sigortası hesaplama yöntemlerinde belirlenen 5 faktör vardır. Bununla birlikte bu faktörler şöyledir:
- Bina Sigorta Bedeli
Öncelikle konut sigortasının maliyetini belirleyen faktörlerin başında bina sigorta bedeli gelir. Bu bedel hesaplanırken birçok teknik ayrıntı dikkate alınır. Binanızın yaşı ve büyüklüğü, ana unsurlardan biridir. Ülkemizde geçerli olan konut sigortaları mevzuatında bina sigorta bedeli binanızın brüt yüz ölçümü ile yeniden yapım maliyeti üzerinden belirlenen birim metrekare bedelinin çarpılması sonucu elde edilir.
Konut inşa bedeli ise konutun yeniden inşa edilmesi durumunda çıkan maliyeti tanımlar. Yani binanızın arsa maliyeti ve bulunduğu konum hesaplamada bulunmaz. Her yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen konut inşa maliyeti o yılki enflasyon baz alınarak hesaplanır. Teknik ayrıntılarda ise lüks yapı, basit yapı, birinci, ikinci ve üçüncü sınıf inşaat bedelleri gibi farklı sınıflandırma yöntemleri kullanılır.
Binada yer alan klima, asansör, kalorifer kazanı gibi tesisatların ve sistemlerin bulunması, bina maliyetine dahil edilir. Aynı zamanda evinizdeki dekorasyon giderlerinin de konut sigortası poliçelerine dahil olması için talepte bulunabilirsiniz. Uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalar sonucu bina değeriniz belirlenir ve oluşan bina sigorta maliyeti poliçede gösterilir.
- Eşya Sigorta Bedeli
Konut sigortalarında binanızın yanı sıra evinizde bulunan eşyalarınızı da teminat altına alabilirsiniz. Yani yangın, hırsızlık, su baskını gibi risklerin gerçekleşme durumunda eşyalardaki hasarlar poliçe kapsamındadır. Konutunuzdaki eşyaların teminatı, poliçenizin türüne ve kapsamına göre değişkenlik gösterebilir. Satın alacağınız poliçede ise hangi eşyaların sigorta kapsamında olduğu belirtilir.
Konut sigortalarında kapılar, dolaplar, mutfak eşyaları gibi temel eşyalar ve kişisel eşyalar bulunur. Ayrıca poliçenin sunduğu güvenceler arasında kıymetli evraklar, nakit para ve ziynet eşyalar da vardır.
Bununla birlikte poliçede teminat altına alınacak eşyaların sayısı artarsa sigortanızın prim maliyeti de o bazda yüksek olur. Ayrıca eşya teminatları beyan esasındadır ve sigortalının talebine göre kapsamı artar.
- Konut Sigortası Poliçesi Tipi ve Teminat Türleri
Konut sigortası poliçeleri teminatlar bakımından oldukça zengindir. Sigortacılıkta poliçe türleri dar kapsamlı, standart ve geniş kapsamlı olmak üzere üç tanedir. Dar kapsamlı konut sigortasında primler daha düşüktür ve teminat altına alınan risklerin sayısı azdır. Standart ve geniş kapsamlı poliçelerde risklerin sayısı ve nitelikleri artar ve ödenecek prim tutarı da fazla olur.
Kapsam altında olabilecek birçok riskin teminatlandırma yolları farklıdır. Konut sigortası fiyatları noktasında poliçenizde bulunan teminatlara bakarak ve hangisine ihtiyacınız olduğuna karar vererek primin belirlenme aşamasını yakından takip edebilirsiniz.
Aynı zamanda sigorta türlerinin maliyetleri sigorta şirketlerine göre değişken olur. Konut sigortası başvurunuzda riskler ve teminatları inceledikten sonra karar vermeniz, maliyetinizi olumlu yönde etkiler.
- Konut Sigortası Ek Teminatlar
Son zamanlarda sigortacılık sektöründe yaşanan gelişmeler ile birlikte teminat türleri ve kapsamı genişlemiştir. Evinizi veya içindeki eşyalarınızın güvence altına alınmasının yanında ek hizmetler de poliçeye dahil edillir. Sigortalı bireyin evi ile ilgili tüm ihtiyaçlarının sigorta paketi içerisinde yer alması, güven hissinin oluşmasında etkendir. Konuta ambulans gönderilmesi ve çilingir gibi asistans hizmetlerin yanında, garajdaki araç teminatı, kira kaybı teminatı ve mini onarım paketleri gibi ek teminatlar poliçenizde vardır. Sonuçta bu teminatlar, konut sigortasının maliyetini belirleyen faktörlerdendir.
- DASK ve Konut Sigortası
DASK her konut için yaptırılması zorunlu bir konut sigortası türü olarak karşımıza çıkar. Bu sigorta türünün diğer sigorta türleri ile karşılaştırılması sonucunda DASK sadece depremin sebep açtığı riskleri teminat altına alır. Konut sigortası ise DASK’a göre daha kapsamlı teminatlar içerir. Bu iki sigorta türünün prim tutarları farklılık gösterir.
DASK sigortasında depremden hasar gören binaların temeli, duvarı gibi unsurlar güvence altındadır. Deprem sonrası oluşan diğer maddi kayıplar ise konut sigortası kapsamındadır. Ayrıca kira gelirinin kaybı ve enkaz kaldırılması gibi bazı teminatlar da konut sigortasının teminat altına alabileceği olası risklerdir.
Özetle DASK, evinizdeki eşyaların zarar görmesi durumunda oluşan maddi zararları karşılamaz. Bu noktada DASK ve konut sigortası birbirini tamamlayan 2 etken olarak ön plana çıkar.
Eğer konut sigortanızı ECS Sigorta’dan yaptırdıysanız, yenileme zamanı geldiğinde sizi SMS ve e-posta yolu ile bilgilendirmekle kalmıyoruz, aynı zamanda en doğru karara ulaşabilmeniz için karşılaştıracağınız tüm teklifleri kapsamlı olarak sizinle paylaşıyoruz. Böylece konut sigortanızın yenilenme zamanına dair tüm kaygılarınız yok olurken araştırma yapmanıza gerek duymadan en uygun teklifler ile sigortanızı kolayca yenileyebiliyoruz.
Lider sigorta acentesi ECS Sigorta üzerinden sadece birkaç adımda konut sigortası sorgulaması yaparak konut sigortası teklifine kolayca ulaşabilirsiniz.