BLOG

Korona Virüsü Hakkında Merak Edilenler

Daha önce hiç karşılaşılmayan koronavirüs ailesinin bir üyesinden kaynaklanır. Diğer koronavirüsler gibi, hayvanlardan insana geçmiştir.

Daha önce hiç karşılaşılmayan koronavirüs ailesinin bir üyesinden kaynaklanır. Diğer koronavirüsler gibi, hayvanlardan insana geçmiştir.

Daha önce hiç karşılaşılmayan koronavirüs ailesinin bir üyesinden kaynaklanır. Diğer koronavirüsler gibi, hayvanlardan insana geçmiştir.

Koronavirüsün Belirtileri Nedir?

Virüs zatürreye neden olabilir. Hastalananların çoğunlukla öksürük, yüksek ateş ve şiddetli nefes alma güçlüğü çektiği bildirilmektedir. Ağır vakalarda organ yetmezliği olabilir. Bu viral pnömoni olduğundan, antibiyotiklerin hiçbir faydası yoktur. Grip hastalığına karşı sahip olduğumuz antiviral ilaçlar işe yaramaz. İyileşme, bağışıklık sisteminin gücüne bağlıdır. Ölenlerin çoğu zaten sağlıksızdı.

Öksürüyorsam Doktora Gitmeli Miyim?

Hayır. Türkiye'de tıbbi tavsiye, öksürük veya yüksek sıcaklığa sahip olan herkesin yedi gün boyunca evde kalması ve mümkünse evdekiler de dahil olmak üzere diğer insanlardan uzak durması gerekmektedir. Bu, yurt dışına çıkmış olup olmadıklarına bakılmaksızın herkes için geçerlidir.

Bilgi için özel coronavirus Sağlık Bakanlığı web sitesine bakmalısınız. Daha da kötüleşirseniz veya belirtileriniz yedi günden uzun sürerse, 184'ü aramalısınız. İnsanlar hastanede olmadıkları sürece virüs için test edilmeyecektir.

Virüs İnsandan İnsana Bulaşıyor Mu?

Çin'in ulusal sağlık komisyonu Ocak ayında insandan insana bulaşmayı doğruladı. Artık dünyada insandan insana bulaşma ihtimali var.

Virüsten Kaç Kişi Etkilendi?

Johns Hopkins Üniversitesi Sistem Bilimi ve Mühendisliği Merkezi'ne göre, 14 Mart itibarıyla 80'den fazla ülkede 156.000'den fazla insan enfekte oldu.

Dünyada 5.800'den fazla ölüm gerçekleşti. Bu ölümlerin 3.000'inden fazlası Çin anakarasında meydana geldi. Koronavirüsten 73.000'den fazla insan iyileşti.

Koronavirüs Neden Normal Gripten Daha Tehlikeli?

Yeni koronavirüsün ne kadar tehlikeli olduğunu henüz bilmiyoruz ve daha fazla veri gelene kadar bilemeyiz, ancak tahminler gençlerde % 1'in altında, yaşlı veya altta yatan sağlık durumları arasında % 3'ün üzerinde değişmiştir. Koşullara bağlı olarak mevsimsel kış gribi yoğun olarak % 1'in altında bir ölüm yüzdesine sahiptir ve küresel olarak her yıl tahmini 400.000 kadar insan grip bedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sars'ın ölüm oranı % 10'dan fazlaydı.

Bilinmeyen bir diğer anahtar, koronavirüsün ne kadar bulaşıcı olduğudur. Önemli bir detay olarak, gripten ciddi şekilde farklı yeni koronavirüs için henüz geliştirilmiş bir aşı olmamasıdır, bu da halkın sağlık açısından güçsüz üyelerinin - yaşlı insanlar, bağışıklığı güçsüz olanlar - kendilerini korumasının diğerlerine göre çok daha zor olduğu anlamına gelir. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, el yıkama ve diğer insanlardan kaçınma önemlidir. Mantıklı bir adım, salgın daha geniş bir salgına dönüşürse sağlık hizmetleri üzerindeki yükü azaltacak olan grip aşısını elde etmektir.

Daha Önce Başka Koronavirüsler Oldu Mu?

Şiddetli akut solunum sendromu (Sars) ve Orta Doğu solunum sendromu (Mers), hayvanlardan gelen koronavirüslerden kaynaklanır. 2002 senesinde, Sars virüsü yoğun bir şekilde 38 ülkeye yayıldı ve global bir korkuya neden oldu, 9.000'den fazla insana bulaştı ve 700'den fazla insan öldürdü. Mers insandan insana daha zor geçiyor gibi gözüküyor, ancak yaklaşık 2.500 kişinin % 35'ini öldüren daha fazla ölümcül bir virüs.

Cevabı En Fazla Merak Edilen Soru: Koronavirüs Yüzeylerde Ne Kadar Yaşıyor?

Yeni koronavirüs, enfekte biri kirli parmaklarla dokunduktan sonra, örneğin bir kapı kolu gibi bir yüzeyde ne kadar süre yaşayabilir? Bu hafta yapılan bir araştırmada, virüsün plastik ve paslanmaz çelik gibi sert yüzeylerde 72 saate kadar ve karton üzerinde 24 saate kadar yaşayabileceği bulundu. Patojenlerin nasıl ortaya çıktığını araştıran Los Angeles, California Üniversitesi'nde ekoloji ve evrimsel biyoloji profesörü yardımcısı olan James Lloyd-Smith , "Bu virüs günlerce yaşayabilir durumda" diyor.

Dünya Sağlık Örgütü daha önce yüzeylerdeki hayatta kalma süresini diğer koronavirüsler üzerine yapılan araştırmalara dayanarak "birkaç saatten birkaç güne" olarak tahmin etmiş olsa da bu, federal bir laboratuvardaki bilim adamları tarafından akıma neden olan gerçek virüsü test etmek için yapılan ilk çalışmadır. İlginçtir, bazı yüzeyler SARS-CoV-2'ye daha az misafirperverdir. Örneğin, virüs bakır üzerinde sadece yaklaşık dört saat canlı kalmıştır.

Elbette ne kadar süre hayatta kalabileceğini bilmek yararlıdır, çünkü virüs bulaşmış bir kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde virüs yüzeyleri kirletebilir. Virüs yüklü solunum damlacıkları kapı tokmağına, asansör düğmelerine, korkuluklara veya tezgahlara inebilir ve virüsü daha sonra bu yüzeylere dokunan herkese yayabilir. Virüsün hayatta kalma süresini test etmek için, Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin bir parçası olan Montana'daki Rocky Mountain Laboratuarlarındaki bilim adamları, yeni koronavirüsü SARS virüsü (geri salgına yol açan benzer bir koronavirüs) ile karşılaştıran bir dizi deney yaptılar.

Laboratuarda, "virüsü kontamine olmuş yüzeylerden alıp sonra [virüsü] hücre kültürlerine sokuyorlardı" diye açıklıyor. Daha sonra araştırmacılar, virüsün çanaktaki bu hücrelere bulaşıp bulaşamayacağını belgelediler. Bunu her iki virüs için de çeşitli zaman noktalarında defalarca yaptılar. Lloyd-Smith, "Büyük resim, [iki virüs] bu ortamlardaki stabiliteleri açısından birbirine çok benziyor." diyor. Lloyd-Smith, bu bulguların virüsün bu yüzeylerde hayatta kalabilmesi için iyi bir basketbol maçı tahmini oluşturduğunu söylüyor. "Bir laboratuvar deneyinde, koşullar oldukça dikkatli bir şekilde kontrol edilir ve sabittir" diyor. Karşılaştırma yaparak, "gerçek dünyada koşullar dalgalanır" - sıcaklık, nem ve ışık gibi koşullar. Yani hayatta kalma oranı da değişebilir.

"Ultraviyole ışık gerçekten güçlü bir dezenfektan olabilir ve güneşten çok fazla UVA ışığı alırız ," diyor Daniel Kuritzkes Brigham ve Kadın Hastanesi'nde bulaşıcı bir hastalık uzmanı. “Doğrudan güneş ışığı, virüslerin yüzeyler üzerindeki bulaşmasını hızla azaltmaya yardımcı olabilir” diyor. Yeni araştırmaya dahil değildi. Virüsün giyim veya halı gibi diğer yüzeylerde hayatta kalabilmesi hakkında hala çok şey bilinmemektedir. Kuritzkes, daha önceki araştırmalara dayanarak, "düz yüzeylerin ve sert yüzeylerin virüslere karşı kumaştan veya pürüzlü yüzeylerden daha güçlü olduğunu" söylüyor.

Peki ya yemek? "Gıda muhtemelen burada önemli bir risk faktörü değildir," diyor Kuritzkes. Çünkü yeni koronavirüs enfeksiyonlarının çoğu sindirim sistemi ile değil solunum sistemi ile başlar. Böylece enfeksiyon, virüsü elinize almanız ve ardından kendi gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmanızdan kaynaklanır. "Daha fazla endişe, örneğin bir kafeterya ortamında çok sayıda insan tarafından ele alınabilecek mutfak eşyaları ve tabaklar ve bardaklar olurdu" diyor.

Peki, kendinizi korumak için ne yapabilirsiniz? Bunu muhtemelen duymuşsunuzdur. Ellerini yıka. Ve paylaşılan yüzeyleri sıkça temizle. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi ve St. Louis Çocuk Hastanesi'nde bulaşıcı bir hastalık uzmanı olan Andrew Janowski , "COVID-19 ile ilgili iyi bir şey, elleri ve yüzeyleri dezenfekte etmek için benzersiz temizlik kimyasalları gerektirmemesidir ." COVID-19 mevcut koronavirüsün neden olduğu hastalıktır,

Bir sabun ve biraz su bile işinizi görebilir. Bir mendil de kullanabilirsiniz, ancak bebek mendilleri değil, alkollü bir mendil kullandığınızdan emin olun, alkolsüz mendil olmayabilir, diyor Janowski.

Veya kendiniz çamaşır suyu bazlı bir sprey yapın. CDC'ye göre, bir litre su için 4 çay kaşığı çamaşır suyu karıştırarak temizleme spreyi yapabilirsiniz .

ZORUNLU DEPREM
SİGORTASI (DASK)

Detaylı İncele TEKLİF AL

KONUT
SİGORTASI

Detaylı İncele TEKLİF AL

TÜMÜNÜ GÖSTER